sâmbătă, 13 decembrie 2008

Ce este muntele?

Aceasta intrebare devine tot mai rasunatoare atunci cand tinerii de azi se lauda ca pleaca la munte. Si de fapt merg intr-o vila din plin centrul orasului, ce-i drept un oras de munte, unde „petrec” printre aburii de alcool, ce „sting” setea, si fumul de tigara ce inlocuiste mancarea.

Total gresit. Muntele este un loc deosebit unde oamenii merg pentru a se relaxa, inconjurati de minunatele peisaje si prospetimea aerului oferite intotdeauna de batranul munte. Din nefericire acest spatiu minunat se degradeaza putin cate putin pana cand va deveni... Muntele este primitor, el se arata in toata splendoarea lui celui ce indrazneste sa paseasca pe poteciile stancoase ce duc spre creste, dar uneori neindurator, isi cere tributul. Multi iubitori ai muntelui si-au pierdut viata printre stancile ascutite si nemiloase, pentru ca ceilalti sa isi dea seama ca frumusetiile trebuiesc pretuite si nu trebuie sa ceri de la munte ceea ce nu poti avea.

Numarul celor care merg pe munte farasa cunoasca macar ce reprezinta acesta, care uimiti de magnificul masiv, isi doresc sa vada mai mult si mai mult, din ce in ce mai mult, este in continua crestere.

Unii inteleg ca muntele iarta, dar doar atunci cand vrea, si incep sa se documenteze inaintea unei drumetii, sa se intereseze si sa isi procure minimul de echipament necesar, multi devenind iubitori ai muntelui. Altii, insa, intrec limitele si se aventureaza prin locuri nepermise, atunci muntele devine neindurator.

Cereti muntelui doar atat cat puteti lua, si respectati-l ca atare!

Tot mai multi dintre cei care merg pe munte admira frumusetiile acestuia, dar uita ca locurile trebuiesc lasate asa cum le-au gasit, si se gandesc sa „redecoreze” zona, lasand in urma o multime de gunoaie, care deterioreaza extraordinar de mult frumusetea locuriilor.

Niciun comentariu: